tiistai 13. tammikuuta 2015

Eläintenystävää ahdistaa

Senni yrittää sopeutua buffet-jonossa ihmisten maailmaan.

Maailma on eläimille karu paikka; kaikki tapahtuu ihmisten (ja joskus myös luonnonvoimien) armoilla. Oma maailmankatsomukseni on, että ihminen on yksi eläimistä, meille nyt vain sattui kehittymään muihin eläimiin nähden tehokkaat kyvyt viestiä tehokkaasti sekä tallentaa tietoamme, ja täten nousimme ravintoketjun huipulle. Eläimet eivät silti ole täällä meitä varten, vaan meidän kanssamme.

Mutta kuten yleensä, maailmassa on asiasta eri mielipiteitä, ja ihmiset elävät kovin erilaisissa olosuhteissa, aiheuttaen myös eläimille yhtä sun toista. Itsekkäänä olentona yritän olla ajattelematta asioita, joihin en voi vaikuttaa, mutta viime aikoina olen ahdistunut esimerkiksi seuraavista asioista:
- Jääkarhujen elintila pienenee, ne näkevät nälkää ja kuolevat sukupuuttoon
- Koe-eläin-kaniinit sidotaan kiinni pöytään, niiden iho rikotaan, silmät tuhotaan jne.
- Sikaloissa emakot eivät pääse liikkumaan. Pikkupossut kastroidaan ilman kivunlievitystä. Saparot leikataan.
- Ulkotarhoissa elävillä koirilla tassut jäätyvät kovilla pakkasilla
- Sarvikuonoja salametsästetään, tai niiltä leikataan puolet naamasta pois sarven vuoksi ja ne jätetään kitumaan naamapuolina
- Delfiinejä joukkomurhataan Japanissa rannoille
- ulkomailla koiria hylätään paljon ja ne joutuvat elämään ilman omaa perhettä kurjissa tarha-olosuhteissa
- Ihmiset pitävät villieläimiä, kuten leijonia, karhuja ja tiikereitä lemmikkeinä pienissä häkeissä


Myös monen ns. kotikoiran kohtalo ahdistaa; koira joutu olemaan pitkiä aikoja yksin, ja sitten kun tullaan kotiin sen kanssa ei tehdä mitään. Olenko vain hurahtanut tähän koiraharrastukseen itse niin pahasti, vai onko ihan normaalia ajatella että myös koira tarvitsee harrastuksia? Miksi kukaan ottaa koiran, jos ei tee sen kanssa mitään?
 
Kuulun pariin eläinten ja luonnonsuojelujärjestöön, jotka lähettävät postissa jäsenlehtiään. Minun on pakko heittää nuo lehdet suoraan lukematta roskiin, sillä en halua enää uusia huolenaiheita itselleni. Ylioppilaskirjoituksetkin menivät reaalin osalta huonosti, koska satuin näkemään Ajankohtaisesta Kakkosesta edellisiltana videon, jossa kettu nyljettiin elävältä Kiinalaisella turkistarhalla. En saanut pitkään aikaan tuota näkyä pois verkkokalvoitani. Nuorempana olin vielä paljon mustavalkoisempi muutoinkin, ja ehdoton esimerkiksi siinä, että kaikki käyttämäni kosmetiikka oli täysin eläinkokeetonta.

Tuntuu hassulta, että kaikista maailman eläimistä, minä paapon hulluna tuota yhtä valkoista otusta. Kaipa se osaltaan lievittää tätä maailmantuskaani, kun yritän tehdä edes tuon yhden kohdalla elämän ihanaksi.

2 kommenttia:

  1. Kyllä osalla koira on varmasti vain "rekvisiittaa" tai että sellainen pitää vaan olla. Itseäni käy sääliksi ne koirat, jotka eivät saa edes tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä ja elävät lähinnä vain tarhoissa. Ei edes harrastuksia välttämättä tarvitse olla, mutta kyllä tarpeeksi liikuntaa koiran pitäisi saada lenkkien muodossa. Se on kuitenkin koiran perustarpeista huolehtimista.

    Itse harrastan koirani kanssa agilityä. Kotona myös harjoitellaan erilaisia temppuja. Rally-tokossa olen myös käynyt ja tykkäsin kovasti. Itselläni on ainakin aktiivinen koira, joka "tarvitsee" harrastuksen, jotta energiaa saa purettua :) Itse pidän myös koiraharrastusten sosiaalisesta puolesta, niistä saa usein kivoja uusia tuttavuuksia :)

    Tiedostan myös villieläinten yms. ongelmat, mutta en halua katsoa niistä mitään ohjelmia yms. koska olen sen verran herkkä. Teen parhaani auttaakseni lähellä olevia eläimiä ja toivon, että ihmisten ajatusmaailma muuttuisi ylipäätään suopeammaksi eläimiä kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Varsinkin pakkasilla itsellä on nuo tarhakoirat paljon mielessä. Suurimmalla osalla ei varmaan kylmyyden puolesta edes ole hätää, onhan olemassa lämmitettyjä koppeja ja paksut turkit, mutta itselle koira on perheenjäsen ja varsin sosiaalinen olento, joten elämä tarhassa vaikuttaa jopa rangaistukselta. Omasta lapsuudesta maalta muistan, että käytössä oli myös paljon juoksunaruja, toivottavasti ei enää...

      Poista