torstai 28. toukokuuta 2015

Täälläkin puhutaan punkeista

Jos joskus on hiljaisia hetkiä koiranomistajien kesken, tässä ilmainen vinkki; aloita Suuri Punkkikeskustelu. Jokainen koiranomistaja jaksaa aina kertoa koiransa punkkihistorian. Milloin kesän ensimmäinen löytyi, montako on ollut yhteensä, mitä karkotetta on käytetty, mitä aiotaan käyttää ja millä ne kiskotaan koirasta pois. Ja välillä saa tämän vuoden raportin lisäksi tietopaketin myös viime vuoden tilanteesta, sekä vertailun eri vuosien välillä. Tämä on varmasti kesän kuumin puheenaihe, jokaisen tutun ja puolitutun koiraihmisen kanssa tulee vaihdettua näitä kokemuksia, tänäkin vuonna jo huvittavan monta kertaa.

Aihe on kuitenkin todella tärkeä, onhan meilläkin koirat öisin samassa pedissä kanssamme, joten parasta olisi jos ei niitä kuusijalkaisia kotiin asti kannettaisi.

Sennin kohdalla punkit torjutaan jo kolmatta vuotta Fixodida Zx-tuotteella (tuotteen nimi kannattaisi kyllä muuttaa helpommaksi ja myyvemmäksi). Purkista laitetaan pieni mitallinen jauhetta ruoan sekaan kerran päivässä. Se ei sisällä myrkkyjä, kemikaaleja tai muuta epäilyttävää, vain kuitua ja fulvahappoa sekä muita luonnollisia ainesosia. (Koko ainesosaluettelon ja lisätietoa saa esimerkiksi täältä.) Aine nostaa koiran omaa vastustuskykyä ja ilmeisesti muuttaa ihon hajua niin, etteivät öttiäiset halua tarttua koiraan. Mikä parasta, tällä ei ole sivuvaikutuksia.

Tästä kirjoittaessani vielä huomasin, että annostus-ohje on taidettu tuplata kahden vuoden takaisesta ohjeesta kahteen mitalliseen per päivä alle 10 kiloisilla koirilla, mutta olen antanut vain yhden mitallisen Sennille, ja punkit ovat pysyneet poissa. Viime vuonna lopetin tämän syöttämisen syyskuun alusta, ja sen vuoden ainoat punkit löytyivät kaksi viikkoa tämän jälkeen. Tänä vuonna Sennillä ei ole ollut yhtään punkkia, vaikka naapurusto panikoi niiden runsaan määrän kanssa - toimii siis täydellisesti.

Mutta mutta, ei tämäkään pomminvarma ratkaisu kaikille ole. Viime vuonna Sellakin alkoi mutustella samaa jauhetta ruokansa seassa jo keväällä. Silti turkista löytyi punkki. Ja toinen. Ja kolmas... Juhannukseen menessä Sellasta oli irrotettu kahdeksan punkkia, ja oli pakko ottaa vahvemmat aineet käyttöön, ja laittaa Expot-liuos Sellan niskaan. Senni ja Sella pyörivät tasan samoissa pusikoissa, mutta öttiäiset jättivät Sennin täysin rauhaan, ja hyökkäsivät kaikki Sellan kimppuun! Tuli siis empiirisesti todistettua, että se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Sella sietää niskaliuoksia onneksi hyvin, ja ne myös pitävät punkit poissa.


3 kommenttia:

 1. Oho, hyvä että teillä toimii. Me kokeiltiin, mutta aineella ei ollut mitään vaikutusta! Gloriasta löytyi punkkeja ihan järkyttäviä määriä ja niin isoja, kun ne piiloutui partakarvojen joukkoon. Ollaan luotettu nyt kolme vuotta expottiin ja vaikka inhoan myrkkyjen tunkemista koiraan niin eiköhän meidän ollut pakko tökätä aine molempiin koiriin tänäkin vuonna. Yhtään punkkia ei ole kuitenkaan expottikäsittelyn jälkeen löytynyt, joten näillä jatketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrkyllisyyden vuoksi meilläkin halusin kokeilla jotain muuta, enpä omaan niskaanikaan laittaisi Expottia kovin mielelläni. Jotkut koirat tuntuu olevan tuollaisia "Punkkibusseja" kuten Sella, niille on tietysti löydettävä jokin ratkaisu. Hyvä ettei teillekään tule Expotista sivuvaikutuksia!

   Poista
 2. Kiva että jollain toimii tuo :)
  Jostain oon kuullut, että mustat koirat keräis eniten punkkeja? Ehkä sillä vois selittyä ero?
  Tarmolla on bravecto tabletti, jonka ei pitäis karkottaa punkkeja, vaan tappaa kun kiinnittyvät, mutta vasta yksi ollut tässä 2kk aikana hmm.. Eniten tekis mieli kyllä tabun lisäks laittaa vielä expottia ja vähän fixoxdyyxzöäää ja ehkä vielä jotain suihketta :P ällöttää niin paljon punkit

  VastaaPoista